75. rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau

W Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzaty, wicemarszałkini Senatu Gabriela Morawska-Stanecka oraz wiceprzewodnicząca Polsko-Izraelskiej Grupy Parlamentarnej, posłanka Anna-Maria Żukowska złożyli kwiaty przed Pomnikiem Bohaterów Getta.

W 75. rocznicę wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau oddajemy hołd pomordowanym ofiarom obozów śmierci. Pamiętając o milionach zgładzonych musimy zawsze i wszędzie dawać odpór przemocy, nietolerancji i nienawiści, które kiełkują znów na całym świecie.

W celu uczczenia pamięci ofiar pochodzenia żydowskiego, pomordowanych w czasie II wojny światowej przez nazistowskie Niemcy, 1 listopada 2005 r. Zgromadzenie Ogólne ONZ ustanowiło 27 stycznia Dniem Pamięci o Ofiarach Holokaustu. W ten sposób ONZ pragnie przeciwstawić się negowaniu Holokaustu jako wydarzenia historycznego.

Liczbę Żydów zamordowanych przez nazistów i ich sojuszników w czasie II wojny światowej ocenia się łącznie na około 6 milionów. Blisko 3 miliony ofiar to obywatele polscy pochodzenia żydowskiego.

Przypominamy, iż w niemieckich obozach śmierci zabijano również Polaków, Rosjan, Romów, czy też mniejszości seksualne.

pomnik270120b

pomnik270120e

pomnik270120d

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!